VIISI KYSYMYSTÄ - vastaajana Jaana Rantala

Päivä niin kuin Taizéssä tarjoaa hiljaista lepoa ja yhteyttä

Metsäkestilän hiljaisuuden talo kutsuu kaikkia rukouksen ja hiljaisuuden ystäviä viettämään “Päivää niin kuin Taizéssä” toukokuun 18. päivänä. Jaana Rantala, Pispalan lähikirkon pappi ja hengellinen ohjaaja, on yksi tapahtuman järjestäjistä. Hän tuntee Taizén hengellisyyden puhuttelevan itseään etenkin sen avaruuden ja yksinkertaisuuden vuoksi.

1. Mikä on Taizé?

Taizé on toisen maailmansodan jälkeen Ranskassa syntynyt ekumeeninen yhteisö ja liike, joka on vuosikymmenten ajan koonnut nuoria ympäri maailman rukoilemaan ja hiljentymään. Suomalaisilla on Taizéhen tiivis suhde kiitos Anna-Maija Raittilan, joka kirjailijan, suomentajan ja vaikuttajan rooleissaan teki Taizén hengellisyyttä tutuksi suomalaisille 70-luvulta lähtien ja vei sinne nuoria lisätäkseen ekumeenista ymmärrystä ja kansainvälisyyttä. Taizén vuotuinen suuri kansainvälinen kokoontuminen järjestettiin Suomen Turussa viime vuonna. Eri puolilla Suomea, myös Pirkanmaalla, pidetään säännöllisesti Taizé-messuja.

2. Mitä tarkoittaa Taizén henki?

Taizén hengellisyys on rukoukseen ja hiljaisuuteen keskittyvää. Yhteinen rukous, yhteinen tekeminen, yksinkertaisuus sekä lähellä luontoa ilman hierarkisia rakenteita eläminen ovat yhteisölle tunnusomaista. Kaikki ovat tasa-arvoisia lähtökohdistaan riippumatta.

3. Mikä tekee Taizé-messusta erityisen?

Taizé-messussa ei ole saarnaa, vaan Raamatun lukua, rukousta, Taizé-lauluja, hiljaisuutta ja ehtoollinen.

4. Kenelle Metsäkestilän Taizé-päivä on tarkoitettu?

Kaikki, jotka haluavat ottaa todesta Jeesuksen sanat “levätkää vähän…”, ovat tervetulleita mukaan. Toivomme, että he saavat kokea iloa, lepoa ja yhteyttä ja pääsevät kaikessa rauhassa vahvistamaan vuoropuhelua Jumalan, oman itsensä, toisten ja koko luomakunnan kanssa. Jos yhtään kiinnostaa, kannustan lämpimästi tulemaan mukaan!

5. Pitääkö mukaan tulijan jotenkin valmistautua?

Mukaan tarvitaan vain avointa mieltä, ei muuta valmistautumista. Tosin lämmintä vaatetta ja omat ruokailuastiat on hyvä olla mukana. Tarkoitus on viettää paljon aikaa ulkona.

Päivä niin kuin Taizéssä -tapahtuman järjestävät yhdessä Harjun ja Tampereen ev.-lut. seurakunnat, Pyhiinvaellus Tampere ja Metsäkestilän hiljaisuuden talo

Ilmoittautuminen

20.4.2023. Teksti: Elina Kulovesi