Metsäkestilän hiljaisuuden talo tieltä päin kuvattuna

Ikaalisten Juhtimäen koulun rakennukset elävät nyt kolmatta elämäänsä. Ensimmäistä elämää elettiin kansakouluvuosina 1904-1985, toista elämää leiri- ja matkailukeskuksena, kunnes vuonna 1997 alkoi uusin elämä Metsäkestilän hiljaisuuden talona. 

Metsäkestilää ylläpitää vapaaehtois- ja talkoovoimin Metsäkestilän Ystävät ry, jonka neljä perustajajäsentä etsivät 1990-luvulla paikkaa hiljaisuudelle ja retriiteille ja - löysivät entisen Juhtimäen kansakoulun. Nyt on yhdistyksestä kasvanut noin 70-jäseninen yhdistys.

Metsäkestilä sijaitsee Ikaalisten itäisimmässä kylässä Juhtimäessä. Tampereelle on matkaa vähän yli 50 km ja Ikaalisten keskustaan samoin. Lähin keskus on kuitenkin Ylöjärven Kuru 23 km päässä. Alueelle on leimallista syvä hiljaisuus ja vankat metsät. Läheisyydessä on Seitsemisen kansallispuisto. Kylä sijaitsee korkealla, Juhtimäen harjulta  näkyy kymmenien kilometrien päähän. Kyläläisten aloitteesta Juhtimäkeen rakennettiin yksi Ikaalisten varhaisimmista kansakouluista ylä- ja alakoulurakennuksineen.  Ympäröivä luonto kasveineen on vehmasta, jopa lehtomaista. Alusta lähtien koulu on ollut myös kyläläisten hengellisen kaipauksen yhteentulon paikka, Nänä hengelliset juuret kannattelevat myös talon nykyistä hiljaista elämää. 

Vuonna 1985 koulu lakkautettiin ja koulutiloissa alkoi uusi leirikeskuselämä, toimipa siellä hetken myös matkailuyrittäjä.

Pihapiiristä aistii yhä kouluaikaisen tunnelman, koulupihaa rajaavat yläkoulu, alakoulu ja piharakennus. Leirikeskusvaiheessa koulun kentän laitaan rakennettiin uusi pihasauna ja uusimpana rakennuksena kymmenisen vuotta sitten pieni rukousmaja.

Yläkoulusta löytyy keittiö ja entisessä koululuokassa talon sydän, pirtti. Aiemman opettajan asunnon olohuone on nyt kappeli, makuuhuone ja keittiö ovat molemmat majoitushuoneita, opettajan työhuone on sakasti.

Alakoulun koululuokka on jaettu majoitushuoneiksi jo leirikeskusaikana. Yläkerran opettajan asunnosta löytyy kolme majoitushuonetta lisää.

Koulupihaa rajaa edellisten lisäksi myös pitkä hirsinen vanha piharakennus. Entisen koulun kentän laidalla on uudempi hirsinen saunarakennus ja uusimpana pieni rukousmaja. Kentän laidalta lähtee retriittikäyttöön rakennettu rukouspolku. Risukon karsiminen sen laidalta on aina ensimmäisiä kevään talkooretriitin hommia.

Metsäkestilän toiminta alkaa talven lepokauden jälkeen lumien sulettua vapun tienoilla järjestettävästä lintu- ja talkooretriitistä ja jatkuu aina lokakuun puoliväliin. Mukana on ”tavallisten” hiljaisuuden retriittien lisäksi teemaretriittejä, pidempiä ignatiaanisia henkilökohtaisesti ohjattuja retriittejä, vaellus-, hiljaisen rukouslaulun ja hiljaisuuden jooga®- retriittejä.

Metsäkestilä tarjoaa tilojaan jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen, Tampereen hiippakunnalle sekä Tampereen ja Hämeenkyrön rovastikunnan seurakunnille käytettäväksi hiljaisuuden päiviin ja työyhteisötapahtumiin. Joka kesä järjestetään myös Ikaalisten seurakunnan kanssa Seitsemisen alueen kylien yhteinen kyläkirkko. Halutessasi ota yhteyttä näissä merkeissä metsakestila @ gmail.com

 

Kamari

keltainen alakoulurakennus
Alakoulu

Pirtti